Met welke klacht ga je naar de psycholoog?

Stel elke vraag die je wilt

De meeste mensen wachten te lang. Daar zijn duizenden redenen voor die allemaal heel logisch en voorstelbaar zijn. Maar, het is in alle gevallen zonde. Je ontneemt jezelf rust, duidelijkheid en zicht op verbetering. En waarvoor eigenlijk? Voor twijfel? Omdat je je schaamt? Omdat je zelf niet weet wat het allemaal betekent?

Zonde als je bedenkt dat een psycholoog al met een gesprek twijfel kan wegnemen, je gevoel van schaamte doorbreken en je helpen te begrijpen waar je mee zit. Daarbij lucht het enorm op als je je verhaal vertelt aan iemand die goed kan luisteren en doorvragen.

Gevoel van onmacht en stilstand

Je weet dat je moet veranderen en het lukt je niet. Voor veel mensen komt het daar op neer. Wat voor klacht of vraag je ook hebt, het gevoel nauwelijks controle te hebben over je situatie en merken dat wat je ook doet er niets verandert.

Wie is dit?

Je verloor het contact met jezelf. Misschien omdat het leven je in patronen duwde. Het was ook zo druk en vol en je moest maar door, door, door. Je hebt al lang geleerd niet naar je lichaam te luisteren. Je bent allang gestopt met nadenken over wat je écht belangrijk vindt. En je hebt genoegen genomen met wat je makkelijk afging.

Elke concessie, elke vervlogen droom en elke keuze voerde je een beetje verder van jezelf weg. Zo zeer dat je nu zelfs niet eens kunt voelen wat je echt wilt, wat je echt kunt en wat je echt belangrijk vindt. En zolang je daar niet bij kunt, kun je eigenlijk geen kant op.

Dit is te groot voor me

Niet alle klachten komen van binnen. Soms is je iets aangedaan, je hebt iets vreselijks meegemaakt of er is je iets ontnomen. Normaliter kun je de klappen die het leven soms uitdeelt wel aan. Maar nu, nu ben je de weg kwijt: in jezelf, met jezelf, met de mensen om je heen. Je wordt geleefd. Het is te veel. Het is te zwaar. Je kunt niet meer.

En ook je vrienden of je gezin en familie weten niet meer wat ze met je aan moeten. Je merkt het in de gesprekken, je voelt het aan de sfeer. Het lijkt wel alsof je helemaal alleen staat.

Veel voorkomende vragen en problemen

Ik werk los van protocollen, maar wel met kennis en op basis van een wetenschappelijk fundament. Het is zinvol om gebruik te maken van bewezen methoden. Het is nóg zinvoller om die methoden toe te passen in een mix die precies past bij de stijl van de cliënt.

Op de praktijk komen mensen van allerlei komaf met volkomen verschillende vragen waarvan de meesten niet in een hokje te plaatsen zijn. Toch zijn er ook een aantal klachten die ik vaker tegenkom en waar je je misschien in herkent:

Neem contact op

Het beste kan ik je helpen als je  me belt of mailt. Dan kun jij precies vertellen hoe het zit, en ik kan je een genuanceerd beeld schetsen van wat er aan de hand is en wat je kunt doen.