Wanneer ga je naar psychologen in Amsterdam Noord?

Iedereen naar de psycholoog

Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Je kunt voor van alles terecht bij een expert. Van je gezondheid tot je huis. Van je carrière tot het onderwijs van je kind. Doorgaans kun je het prima zelf. Maar soms kom je er niet uit. En met een paar afspraken en een beetje begeleiding kun je weer zelf verder. Niks aan de hand. Heel gewoon.

Als het over je psychisch welzijn gaat, doe je daar veel moeilijker over. Je zoekt uitwegen, je gaat twijfelen, je probeert met de kiezen op elkaar door te bikkelen. Dat is niet verstandig. Net als met je gezondheid, je huis, je baan of de school van je kind geldt: als je er niet goed voor zorgt, kun je behoorlijke missers maken.

Even vragen, zo gedaan

En dat terwijl het zo eenvoudig is. Als je ergens mee zit waar je zelf niet uitkomt, vraag je het aan je huisarts of je psycholoog. Ook al schaam je je er misschien een beetje voor. Ook al ben je niet zeker. Ook al twijfel je en kun je het niet goed onder woorden brengen. Je verdient een antwoord op elke vraag.

De meeste klachten hebben geen naam

In je zoektocht heb je waarschijnlijk al heel wat rondgestruind op het internet. Heel begrijpelijk. Je wilt het snappen, verhalen van andere mensen horen, weten hoe het heet en wat je er aan kunt doen. Waarschijnlijk kwam je er ook al achter dat het zo simpel niet is. Dat er voor schijnbaar dezelfde klachten veel verschillende namen zijn.

Als je piekert, lang wakker ligt en ’s ochtends niet uit je bed kunt komen, ben je dan somber of heb je een burn-out? En als je dan ook nog onlangs verhuisd bent, zou het dan niet ook rouw kunnen zijn? Ja, dat kan allemaal.

Jij hoeft niet zelf te bedenken wat het is. Je hebt klachten, dat is meer dan genoeg. Je hebt pijn, verdriet, je zit vast, je piekert, bent jezelf niet, hebt vragen over de zin van alles. Om te weten hoe het heet ga je naar een psycholoog. In eerste instantie in een diagnose, of thematische verkenning van je klachten. In de loop van de behandeling graaf je dieper, met meer inzicht in wat je beweegt en hoe jij jouw leven kunt inrichten zoals jij dat wilt.

Waar komt het eigenlijk vandaan?

Vaak is je verhaal groter dan je denkt. Door het allemaal eens exact te vertellen aan iemand die heel goed kan luisteren, kom je tot verrassende inzichten. De psycholoog vraagt door, benoemt thema’s, en nodigt je uit op onderdelen meer te vertellen.

De ene psycholoog noemt dit de intake, de andere een analyse of diagnose. Het is de algemene én precieze verkenning van de klacht en de context van de klacht. De meeste mensen vinden het een verademing om hun verhaal te doen bij iemand die echt luistert en probeert het te snappen.

Waar wil je naartoe?

Elke behandeling gaat over verandering. Je kunt je klacht uitdrukken in dingen die je nu vervelend vindt. Je kunt je klacht ook uitdrukken in wat je zou willen veranderen. We kunnen dan aan de slag met de doelen die je stelt.

Als je weet wat je wilt, kan de psycholoog bepalen hoe jij daar op jouw manier naartoe kunt groeien. Wat je moet veranderen. Hoe jij dat kunt. Welke kleine stappen leiden tot die ene grote stap.

Er kan van alles gebeuren

Het leven is wispelturig, er kan tijdens de behandeling van alles gebeuren dat onze onmiddellijke aandacht vraagt. Daar zal ik altijd ruimte voor maken. Ik overzie de langer lopende trajecten en kan inspelen op wat er vandaag voor jou belangrijk is. Overigens zul je ook van tijd tot tijd evalueren om eventueel bij te sturen en te kijken waar je nu bent en wat je nog te doen staat.

Veranderen op jouw manier

Een psycholoog neemt het roer niet van je over. Je doet het zelf, je besluit zelf welke kant je op wilt. Je bepaalt zelf op welke manier je dat doet en je zet zelf elke stap in het traject. De psycholoog geeft richting, alternatieven, nieuwe perspectieven. Je krijgt meer mogelijkheden, er word je een spiegel voorgehouden en je krijgt je eigen valkuilen te zien. Zo kun jij, in jouw tempo (en samen met iemand die weet wat de mogelijkheden en methoden zijn), op een concrete en duidelijke manier aan jezelf werken.

Meer informatie over psychologen in Amsterdam?

Wil je meer weten over psychologen in Amsterdam Noord, of heb je een specifieke vraag over jezelf, bel me even voor een afspraak of stuur een mail naar Psycholoog Amsterdam.