Psycholoog Amsterdam Noord

Over mij – Alexandra Dullaart

Psychologe worden

Ik denk dat de vader van een goede vriend wel een voorbeeld voor me was toen ik me aanmeldde om psychologie te gaan studeren. Mijn ideeën over hoe het vak inhoud geeft aan hulpverlening waren al wel sterk gekleurd.

En, toegegeven, dat botste een beetje met de wetenschappelijke normen en standaarden.

Mensen behandelen

De wetenschap en de beroepsgroep is eigenlijk nog maar heel jong (nog geen 150 jaar oud) – en dat kun je merken in de onzekerheid waarmee de beroepsgroep nog werkt. Misschien heb je wel eens gehoord van de DSM IV; welnu dat is een dik boekwerk waar in staat wat wel een psychische klacht is en wat niet.
Er is veel om dat boek te doen, want verzekeraars richten hun beleid er op. Dus als de DSM IV zegt dat chronische hoofdpijn een psychische klacht is dan is het ineens wel vergoed en anders niet.

Alles goed en wel, maar die hele methode gaat er eigenlijk vanuit dat er geen mens aan de klacht vastzit. En daar botsen de DSM en ik (en velen met mij).

Ik vind dat protocollen van behandeling en diagnose goede ijkpunten zijn, dat ze de theorie goed kader geven in concrete situaties, maar dat ze nooit leidend kunnen zijn in een behandeling! Dat vond ik al toen ik in het eerste jaar zat. Soms wel lastig.

De Praatdokter

Het mooiste moment van de studie was mijn stage in Suriname waar ik werkte onder de titel De Praatdokter. Niet alleen was de omgeving inspirerend en prettig; de mensen, het werk en de rol van betekenis maakte het een zeer vervullende ervaring.

Werken als psychologe

Bij terugkomst ben ik vrijwel direct in de zorgverlening gaan werken: ik begeleidde verslaafden en werkte met multi probleemgezinnen. Gaandeweg verdiepte ik me in de hulp die ik kon verlenen aan mensen met fysieke klachten of ziekte.

Ik ontwikkelde een eigen methode, gebaseerd op mijn ervaringen en de theoretische achtergronden uit de psychologie.

Fijn met het gezin zijn

Als ik niet aan het werk ben, ben ik het liefste samen met mijn vriend aan het spelen met onze twee dochtertjes. Of met mijn neus in de boeken en de praktijk van de opleiding Muziektherapie die ik volg aan de Hogeschool Leiden.

Neem contact met mij op

Heb je nog vragen of wil je meer weten over mij of mijn psychologenpraktijk Psycholoog Amsterdam? Bel gerust voor een afspraak of stuur een email, ik help je graag.